Domowa nalewka z gruszek (18+) / Homemade pear liqueur (18+)

Sezon na przetwory, sezon na gruszki. Każdy ma jakiś swój ulubiony sposób. Dzisiaj ode mnie przepis na nalewkę.

We have pickles season and we have lovely pears. Everyone have his favourite way for pickles. Today I show You how to make pear liqueur.

Składniki / Ingredients (1 litr nalewki / 1 liter of liqueur):

  • 500 g gruszek / 500 g of pears
  • 250 g białego cukru / 250 g of sugar
  • 1 kora cynamonu / 1 cinnamon bark
  • 1 laska wanilii / 1 vanilla pod
  • 0,5 l wódki / 0,5 l of vodka

Przygotowanie / Preparation:

  • Gruszki zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon i przekrojoną wanilię. Odstawiamy na 3-5 dni aż całość puści sok.
    Fill up pears with sugar, add cinnamon and cut vanilla pod. Let it rest for 3 to 5 days to ooze juices.
  • Całość zalewamy wódką i odstawiamy w zacienione miejsce na przynajmniej miesiąc.
    Flood whole with vodka and put it in shaded places for one month at least.
  • Naszą nalewkę przecedzamy przez gazę do butelek. Jest już gotowa do spożycia, ale oczywiście wiadomo, że im dłużej poleży tym smak będzie bogatszy.
    Filter our liqueur to bottles using gauze. It’s ready to drink, but everyone should know, as long we keep liqueur as many flavours we get.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

2 comments

  1. Jak dotąd nigdy nie robiłem gruszkówki, bo słyszałem, że akurat te owoce potrzebują wielu miesięcy maceracji żeby w pełni oddały swój smak. Podoba mi się natomiast dodatek wanilii i cynamonu, przyprawy te świetnie komponują się z gruszkami i nalewka powinna wyjść bardzo aromatyczna. Zamiast wódki można też użyć specjalnego spirytusu nalewkowego 70%, bo ekstrakcja soczystych owoców w tak mocnym alkoholu daje lepsze efekty.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s