Konfitura z borówki brusznicy z jabłkiem / Cowberry jam with apple

Kolejny przepis na to jak zatrzymać trochę lata na zimę. Konfitura z borówki brusznicy z dodatkiem jabłka i aromatycznych przypraw. Idealna do mięs czy na kanapkę z masłem.

Another recipe to keep some summer in winter. Cowberry jam with apple and aromatic spices. Perfect for meat or slice of bread with butter.

Składniki / Ingredients (300g):

  • 350 g brusznicy / 350 g of cowberry
  • 1 jabłko / 1 apple
  • 200 ml wody / 200 ml of water
  • 50 g cukru / 50 g of sugar
  • 1 kora cynamonu / 1 cinnamon bark
  • 3 goździki / 3 cloves
  • 20 g kandyzowanego imbiru / 20 g of candied ginger

Przygotowanie / Preparation:

  • Z wody, cukru, cynamonu, goździków i kandyzowanego imbiru przyrządzamy syrop cukrowy.
    Prepare a syrup with water, sugar, cinnamon, cloves and candied ginger.
  • Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko i gotujemy 15 minut.
    Add chopped apple and boil for 15 minutes.
  • Dokładamy borówkę i smażymy całość na małym ogniu przez około 25 minut.
    Add cowberry and fry it on low heat for 25 minutes.
  • Przekładamy konfiturę do słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut.
    Put jam into jars and pasteurize for 15 minutes.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s