Syrop z pędów sosny / Pine shoots syrup

Właśnie teraz jest najlepszy czas, żeby pomyśleć o syropie z młodych pędów sosny. Świetny na kaszel i przeziębienie, ale też doskonały to dań i deserów.

Now is the best moment to start thinking about pine shoots syrup. Best for a cough and illness, but also for dishes and desserts.

Składniki / Ingredients (ok. 500 ml / about 500 ml):

  • 300 g pędów sosny / 300 g of pine shoots
  • 300 g cukru / 300 g of sugar
  • 100 ml spirytusu / 100 ml of rectified spirit
  • 100 ml wody przegotowanej / 100 ml of  boiled water

Przygotowanie / Preparation:

  • Pędy sosny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3-5 dni aż całość puści sok.
    Fill up pine shoots with sugar and let it rest for 3 to 5 days to ooze juices.
  • Całość zalewamy spirytusem i wodą. Odstawiamy w zacienione miejsce na przynajmniej miesiąc.
    Flood whole with rectified spirit and water. Put it in shaded places for one month at least.
  • Nasz syrop przecedzamy przez gazę do butelek. Jest już gotowy do spożycia, ale oczywiście wiadomo, że im dłużej poleży tym smak będzie bogatszy.
    Filter our syrup to bottles using gauze. It’s ready to use, but everyone should know, as long we keep liqueur as many flavours we get.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Przepis możecie również znaleźć na stronie:

KobiecePorady.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s