Bagietki pszenne na drożdżach / Wheat flour baguettes with yeast

Pyszne, delikatne i chrupiące! Przepis jest bardzo prosty a daje tyle radości.

Delicious, smooth and crunchy! Simple recipe which gave much happiness.

Składniki / Ingredients (4 bagietki / 4 baguettes):

  • 600 g mąki pszennej 550 / 600g of 550 wheat flour
  • 230 g mleka / 230 g of milk
  • 250 g wody / 250 g of water
  • 20 g rozpuszczonego masła / 20 g of melted butter
  • 16 g świeżych drożdży lub 4 g drożdzy suchych/ 16 g of fresh yeast or 4 g of instant yeast
  • 10 g cukru / 10 g of sugar
  • 12 g soli / 12 g of salt

Przygotowanie / Preparation:

  • Podgrzewamy mleko z wodą, masłem i cukrem do temperatury 35-40 stopni.
    Heat up milk with water, butter and sugar to 35-40 degrees.
  • Mąkę mieszamy z solą i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy nasz rozwtór i wyrabiamy na jednolite, lepkie, ale odchodzące od ręki ciasto.
    Mix flour with salt and crushed yeast, add our mixture and knead for sticky dough.
  • Ciasto odkładamy do miski podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i pozostawiamy na około 1,5 godziny – do podwojenia objętości.
    Leave covered dough in bowl with flour for 1,5 hour to double-size.
  • Ciasto dzielimy na 4 równie części, rolujemy bagietki, układamy je na blaszce w większych odstępach i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
    Quarter dough, form for baguettes and put it on baking sheet with regular distance. Leave about 30 minutes to grow.
  • Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i wkładamy do niego naczynie z wodą. Bagietki nacinamy ukośnie w kilku miejscach. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach, następnie około 20 minut w 200 stopniach.
    Put casserole with water to oven and warm up to 250 degrees. Lance baguettes in few places. Bake in 250 degrees for 10 minutes and 20 minutes in 200 degrees.
  • Dobre bagietki mają złoty kolor i postukane od spodu wydają głuchy odgłos. Odstawiamy do ostudzenia na kratce.
    Good baguettes should have gold colour and when you knock them from the bottom You will hear thud.

Smacznego:)! Bon Appetit:)!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s