Zapiekanka pasterska / Shepherd’s Pie

Niespodziewani goście? Szybki obiad? Oto przepis na pyszne, proste i sycące danie.

Unexpected guests? Fast dinner? This is it – delicious, simple and stodgy dish.

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):

  • 500 g mielonego mięsa jagnięcego (ewentualnie wołowego) / 500 g of minced lamb meat (beef alternatively)
  • 100 g obranej marchwii / 100 g of peeled carrot
  • 1 duża cebula / 1 large onion
  • 2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
  • 50 ml sosu Worcestershire / 50 ml of Worcestershire sauce
  • 50 g koncentratu pomidorowego / 50 g of tomatoe purée
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina / 100 ml of dry red wine
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku / tbsp of chopped fresh thyme
  • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu / tbsp of chopped fresh rosemary
  • 200 ml bulionu / 200 ml of broth
  • 400 g obranych ziemniaków / 400 g of peeled potatoes
  • 2 żółtka / 2 egg yolks
  • 50 g startego sera cheddar (ewentualnie parmezanu) / 50 g of grated cheddar (parmesan alternatively)
  • olej rzepakowy / rapeseed oil
  • sól i pieprz / salt and black pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Mięso przesmażamy na oleju i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
    Fry lamb meat on rapeseed oil and season it with salt and pepper.
  • Dodajemy startą marchew, cebulę i czosnek oraz koncentrat pomidorowy – smażymy kilka minut. Całość redukujemy z czerwonym winem.
    Add carrot, onion, garlic (all grinded) and tomatoe purée – fry several minutes. Reduce it all with red wine.
  • Wszystko doprawiamy sosem Worcestershire, świeżym tymiankiem i rozmarynem oraz podlewamy bulionem i gotujemy około 5 minut na dużym ogniu. Tak przygotowane mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego.
    Flavour all with Worcestershire sauce, thyme and rosemary. Pour our meat with broth and boilf for 5 minutes on high heat, secondly lay it to casserole.
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, ser cheddar, sól i pieprz – wszystko mieszamy dokładnie i wykładamy na nasze mięso.
    Boil tomatoes in salted water and mash it. Mix it with egg yolks, cheddar cheese, salt and pepper. Lay it on meat.
  • Całość zapiekamy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
    Bake our shepherd’s pie in oven for 20-25 minutes in 180 degrees.

Smacznego:)! Bon Appetit:)!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s