Niespodziewani goście? Szybki obiad? Oto przepis na pyszne, proste i sycące danie.
Unexpected guests? Fast dinner? This is it – delicious, simple and stodgy dish.
Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):
- 500 g mielonego mięsa jagnięcego (ewentualnie wołowego) / 500 g of minced lamb meat (beef alternatively)
- 100 g obranej marchwii / 100 g of peeled carrot
- 1 duża cebula / 1 large onion
- 2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
- 50 ml sosu Worcestershire / 50 ml of Worcestershire sauce
- 50 g koncentratu pomidorowego / 50 g of tomatoe purée
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina / 100 ml of dry red wine
- łyżka posiekanego świeżego tymianku / tbsp of chopped fresh thyme
- łyżka posiekanego świeżego rozmarynu / tbsp of chopped fresh rosemary
- 200 ml bulionu / 200 ml of broth
- 400 g obranych ziemniaków / 400 g of peeled potatoes
- 2 żółtka / 2 egg yolks
- 50 g startego sera cheddar (ewentualnie parmezanu) / 50 g of grated cheddar (parmesan alternatively)
- olej rzepakowy / rapeseed oil
- sól i pieprz / salt and black pepper
Przygotowanie / Preparation:
- Mięso przesmażamy na oleju i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Fry lamb meat on rapeseed oil and season it with salt and pepper. - Dodajemy startą marchew, cebulę i czosnek oraz koncentrat pomidorowy – smażymy kilka minut. Całość redukujemy z czerwonym winem.
Add carrot, onion, garlic (all grinded) and tomatoe purée – fry several minutes. Reduce it all with red wine. - Wszystko doprawiamy sosem Worcestershire, świeżym tymiankiem i rozmarynem oraz podlewamy bulionem i gotujemy około 5 minut na dużym ogniu. Tak przygotowane mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Flavour all with Worcestershire sauce, thyme and rosemary. Pour our meat with broth and boilf for 5 minutes on high heat, secondly lay it to casserole. - Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, ser cheddar, sól i pieprz – wszystko mieszamy dokładnie i wykładamy na nasze mięso.
Boil tomatoes in salted water and mash it. Mix it with egg yolks, cheddar cheese, salt and pepper. Lay it on meat. - Całość zapiekamy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Bake our shepherd’s pie in oven for 20-25 minutes in 180 degrees.
Smacznego:)! Bon Appetit:)!