Caprese

Dzisiaj mam trochę więcej czasu, a poza tym obiecałem wrzucić coś jeszcze łatwiejszego. Otóż przed Wami jakże niepowtarzalny smak zawarty w swojej prostocie – włoska sałatka Caprese. Kto mógłby przypuszczać, że praktycznie dwa składniki potrafią wywołać podczas jedzenia tyle emocji?! Jak widać da się:) I to w jak pięknym stylu 🙂 !

Składniki:

  • 1 pomidor
  • ser mozzarella
  • 2 łyżki pesto bazyliowego
  • łyżka ciemnego kremu lub octu balsamicznego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry.
  • W ausztycherze układamy warstwowo pomidora z mozzarellą. Każdy plasterek pomidora oprószamy solą i pieprzem, natomiast mozarellę smarujemy pesto bazyliowym. Jeżeli nie mamy pesto śmiało można je zastąpić posiekanymi listkami świeżej bazylii na każdym plasterku sera.
  • Całość na wierzchu skrapiamy kremem lub octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
  • Swoją Caprese podałem w towarzystwie rucoli i paluszków grissini. A jakie są Wasze sposoby na tę sałatkę ?

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s