Dzisiaj mam trochę więcej czasu, a poza tym obiecałem wrzucić coś jeszcze łatwiejszego. Otóż przed Wami jakże niepowtarzalny smak zawarty w swojej prostocie – włoska sałatka Caprese. Kto mógłby przypuszczać, że praktycznie dwa składniki potrafią wywołać podczas jedzenia tyle emocji?! Jak widać da się:) I to w jak pięknym stylu 🙂 !
Składniki:
- 1 pomidor
- ser mozzarella
- 2 łyżki pesto bazyliowego
- łyżka ciemnego kremu lub octu balsamicznego
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry.
- W ausztycherze układamy warstwowo pomidora z mozzarellą. Każdy plasterek pomidora oprószamy solą i pieprzem, natomiast mozarellę smarujemy pesto bazyliowym. Jeżeli nie mamy pesto śmiało można je zastąpić posiekanymi listkami świeżej bazylii na każdym plasterku sera.
- Całość na wierzchu skrapiamy kremem lub octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
- Swoją Caprese podałem w towarzystwie rucoli i paluszków grissini. A jakie są Wasze sposoby na tę sałatkę ?
Smacznego 🙂 !
Szybkie i bardzo smaczne. Robiłam niedawno na kolację i zgadzam się – musi być oliwa z oliwek. Pozdrawiam!