Spojrzałem dzisiaj na avocado i na białka,które zostały mi w lodówce… Jaka była myśl? Hmm… mianowicie taka, że spróbujemy czegoś nowego. Śmiało mogę powiedzieć, że dla wielbicieli „dziwnych” smaków będzie to ciekawe przeżycie. Cierpko – karmelizowane avocado ze słodziutką bezą polane syropem (np.malinowym) moim zdaniem świetnie komponują się pod naszym podniebieniem. Polecam spróbować (zresztą tak jak wszystko z mojego bloga:) ).
Składniki:
– avocado
– cukier biały\brązowy
– 1-2 białka jajek
– cukier puder
– cynamon
Przygotowanie:
Białka ubić na „stojącą pianę” delikatnie wymieszać z cukrem pudrem do momentu aż utworzy się taka „kleista masa”, a następnie doprawić cynamonem. Avocado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Połówki avocado wrzucamy na patelnię z rozgrzanym cukrem podlanym odrobiną wody,słodkiego białego wina czy też sokiem z limetki (co nam najbardziej odpowiada) i karmelizujemy. Na koniec do rozgrzanego do ok. 140 stopni piekarnika wstawiamy na blasze avocado, na którym wyłożone są masy bezowe. Pieczemy ok. 40 minut i wydajemy jako gorący deser.
Życzę nowych – smacznych przeżyć !!!
Mam nadzieję, że moja fantazja też Wam zasmakuje 🙂
O k…!:P