Oto przykład jak szybko i prosto zrobić wykwintne danie z ciekawie połączonymi smakami. Bardzo dobrze może się sprawdzić na romantyczną kolację.
Składniki:
– roladki: ciasto francuskie,mielone mięso (np. wieprzowo-wołowe),cebula,czosnek,musztarda dijon,sól,pieprz,mielona ostra papryka
– sałatka: truskawki, sałata lodowa, ocet balsamiczny,oliwa, czerwone wytrawne wino, syrop klonowy,pieprz
Przygotowanie:
Roladki: drobno posiekaną cebulkę i czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dokładamy mielone mięso i również podsmażamy. Na koniec przyprawiamy papryką,solą i pieprzem. Rozwinięte ciasto francuskie smarujemy po jednej stronie musztardą dijońską i wykładamy wcześniej przygotowany mięsny farsz (koniecznie niech będzie przestudzony, inaczej ciasto zacznie mięknąć pod wpływem temperatury). Zwijamy w roladkę (tak jak naleśnik) i wkładamy na ok. 12 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (do czasu aż ładnie się przyrumieni). Gotowe do podania.
Sałatka: Kroimy sałatę lodową (paski, kwadraciki – jak lubimy) mieszamy z odrobiną oliwy i octu balsamicznego i wykładamy do miseczki (albo tak jak ja zrobiłem na koszyczek z ciasta francuskiego). Pokrojone truskawki smażymy na syropie klonowym (krótko na mocnym ogniu) podlewamy czerwonym winem i flambirujemy (doprowadzamy do zapalenia się pary alkoholu z patelni) przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy truskawki na sałatę lodową. Jakie to proste prawda? A jeszcze smaczniejsze. Jeżeli boimy się flambirowania 🙂 – podlewamy winem na mniejszym ogniu i czekamy aż alkohol po prostu wyparuje.
Życzę miłego gotowania i smacznego 🙂
przepisy super, tylko postaraj się poprawić jakość zdjęć! 🙂
pozdrawiam