Wiem, że może troszkę za późno na taki przepis, ale mam nadzieję, że uda Wam się jeszcze dostać kurki (a może macie zamrożone na wszelki wypadek?:) Ostatnio mam chęć na makarony i to na przepisy pospolite. Dzisiaj proponuję makaron penne z niezwykle prostym, ale jakże niepowtarzalnym w smaku sosem kurkowo – śmietanowym.
Składniki (1 porcja):
- makaron penne
- ok. 150 g świeżych kurek
- mała biała cebula
- ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- kilka listków melisy
Przygotowanie:
- Oczywiście wstawiamy osoloną wodę i gotujemy makaron.
- Na patelni z rozgrzanym masłem przesmażamy kurki (oczywiście dobrze oczyszczone, żeby ziemia nie chrupała w zębach) ok. 5 minut w zależności od wielkości, żeby były prawie miękkie. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i melisę(melisa nadaje ciekawego, troszkę kwaskowego smaku) – całość przesmażamy jeszcze 3-4 minuty.
- Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany penne, mieszamy i chwilę podgrzewamy wszystko na patelni.
- Możemy zajadać się prostym, szybkim i bardzo szlachetnym makaronem z wyśmienitymi kurkami.
Smacznego 🙂
Już czuję smak tego dania, ale mi smaku narobiłeś!!!! Połączyłabym tylko ten przepis z tym z kurczakiem 🙂 Pozdrawiam