Chili con carne

Składniki (2 porcje):

  • 300 g mielonego mięsa wołowego (oryginalnie)
  • 1 papryka czerwona (może być również inny kolor)
  • 2 całe pomidory/pomidory z puszki
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 2 papryczki chili
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki bulionu (w ostateczności może być woda)
  • kumin (kmin rzymski), pieprz, sól, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Na oliwie z oliwek podsmażamy delikatnie posiekany czosnek, cebulę, paprykę i papryczki chili. Dodajemy mięso i całość dalej smażymy.
  • Dodajemy pokrojone w kosteczkę lub zblendowane pomidory (najlepiej bez skórki) i przyprawiamy kuminem ( około łyżeczki), solą i pieprzem. Gotujemy aż pomidorki się rozpadną i odparują, a papryka zmięknie. Od momentu przesmażenia mięsa możemy co jakiś czas podlewać wszystko bulionem, żeby zbyt się nie wysuszyło – pół szklanki to orientacyjna ilość.
  • Na sam koniec dodajemy czerwoną fasolę – ja daję razem z zalewą z puszki. Gotujemy kilka minut, doprawiamy jeszcze na koniec solą do smaku, ponieważ pomidory chłoną jej bardzo dużo.
  • W meksyku je się chili con carne z plackami pszenicznymi lub z ryżem. Ja zaserwowałem dzisiaj całość na tortilli, na którą przepis również znajdziecie na moim blogu.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s