Składniki (2 porcje):
- 300 g mielonego mięsa wołowego (oryginalnie)
- 1 papryka czerwona (może być również inny kolor)
- 2 całe pomidory/pomidory z puszki
- pół puszki czerwonej fasoli
- 2 papryczki chili
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki bulionu (w ostateczności może być woda)
- kumin (kmin rzymski), pieprz, sól, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Na oliwie z oliwek podsmażamy delikatnie posiekany czosnek, cebulę, paprykę i papryczki chili. Dodajemy mięso i całość dalej smażymy.
- Dodajemy pokrojone w kosteczkę lub zblendowane pomidory (najlepiej bez skórki) i przyprawiamy kuminem ( około łyżeczki), solą i pieprzem. Gotujemy aż pomidorki się rozpadną i odparują, a papryka zmięknie. Od momentu przesmażenia mięsa możemy co jakiś czas podlewać wszystko bulionem, żeby zbyt się nie wysuszyło – pół szklanki to orientacyjna ilość.
- Na sam koniec dodajemy czerwoną fasolę – ja daję razem z zalewą z puszki. Gotujemy kilka minut, doprawiamy jeszcze na koniec solą do smaku, ponieważ pomidory chłoną jej bardzo dużo.
- W meksyku je się chili con carne z plackami pszenicznymi lub z ryżem. Ja zaserwowałem dzisiaj całość na tortilli, na którą przepis również znajdziecie na moim blogu.
Smacznego 🙂 !
uwielbiam kumin, każde danie z nim jest moim ulubionym 😉 przymierzam się do wersji chili con carne z gorzką czekoladą. pozdrawiam 🙂