Podobno większość dzieci nie lubi jeść szpinaku. Rodzice mówili: „Jedz szpinak, będziesz duży i silny jak Papaj”. Oto prosty sposób jak przekonać dzieci i nie tylko do tej zdrowej roślinki. Makaron ze szpinakiem w śmietance z dodatkiem sera. Coś pysznego i do tego kolejny przykład, że dania wegetariańskie nie muszą być nudne.
Składniki (1 porcja):
- makaron penne (można wybrać inny jaki lubimy)
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 250 ml śmietanki 30 %
- 50 g sera grana padano (oczywiście można wybrać inny, np. parmezan)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron już się gotuje, a my zabieramy się za szybki sos.
- Na maśle podsmażamy chwilę posiekany czosnek. Dodajemy liście szpinaku (oczywiście umyte) i przesmażamy razem z czosnkiem. Trwa to około minuty, dwóch. Nie przerażajmy się początkową, dużą ilością szpinaku na patelni – on naprawdę po chwili drastycznie zmniejszy objętość.
- Dodajemy śmietankę i redukujemy. Dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy całość.
- Dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy wszystko około minuty tak, żeby penne nasiąknęło trochę sosem. Proste, szybkie i pyszne. Sami spróbujcie.
Smacznego 🙂 !
Akurat zjadłam takie samo, z dodatkiem fety;)