Wiadomo… Święta, tradycja, wspólne obiady. Pieczone mięsa, porządny bigos (który już pokazywałem jak przygotować). Tylko czemu by nie spróbować czegoś innego? 🙂 Ktoś powie… klopsiki? W Święta? No jak to będzie wyglądało. Otóż moim zdaniem przede wszystkim ma smakować – a to gwarantuję 🙂
Składniki (1 porcja):
Klopsiki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
- jajko
- bułka tarta (ok. ¼ szklanki)
- łyżka suszonej bazylii (lub innych ziół jakie lubimy)
- smalec
- ok. 250 ml wody
- sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
Sos cynamonowy:
- 2-3 ząbki czosnku
- średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- ok. 100 ml miodu
- ok. łyżki cynamonu mielonego
- ok. pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ok. 20 g masła (opcjonalnie)
- ok. 250 ml „wywaru” z gotowanych klopsików (może być również bulion)
Przygotowanie:
Klopsiki:
- Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, bazylią solą i pieprzem.
- Formujemy klopsiki, których powinno wyjść około 6. Klopsiki obsmażamy kilka minut na smalcu (wychodzę z założenia, że najlepiej smażyć mięso na własnym tłuszczu), ale spokojnie można to zrobić na oliwie czy oleju.
- Następnie klopsiki gotujemy ok. 8 minut w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Gotowe klopsiki wyjmujemy z „wywaru” i dajemy im poczekać na sos. Kiedy będzie gotowy, wkładamy je z powrotem do garnka i podgrzewamy całość.
Sos cynamonowy:
- Posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w półplasterki marchewkę podsmażamy kilka minut na miodzie. Dodajemy cynamon, paprykę i całość chwilę podsmażamy mieszając.
- Zalewamy całość „wywarem” z klopsików i redukujemy, aż składniki się połączą a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Możemy również zaciągnąć sos masłem, żeby był bardziej aksamitny – ale nie musimy tego robić.
Klopsiki podałem z przesmażonym z curry białym ryżem. Tak kompozycja wydaje mi się naprawdę trafiona. Spróbujcie sami i oceńcie.
Smacznego 🙂
To może być smaczne! Lubie takie połączenia.
Uwierz mi, że to jest na prawdę połączenie wybuchowe 🙂