Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym

Muszę się Wam przyznać, że oprócz tego, że uwielbiam rodzimą kuchnię i wyznaję zasadę, że najpierw trzeba poznać „rodzinne smaki” to moją drugą miłością są makarony. Uwielbiam je jeść, przygotowywać i wymyślać nowe. Dzisiaj czas na makaron szybki, wielu osobom pewnie znany, ale oczywiście z moim dodatkiem – jednym z moich ulubionych ziół, jakim jest rozmaryn.

Składniki (1 porcja) :

  • 200 g piersi kurczaka (najlepiej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 – 5 gałązek rozmarynu
  • 20 g masła
  • sól i pieprz
  • makaron penne (lub inny jaki lubimy)

Przygotowanie:

  • Oczywiście rozpoczynamy od gotowania makaronu w osolonej wodzie.
  • Podsmażamy na maśle posiekany czosnek, dodajemy pokrojonego w np. kostkę kurczaka oprószamy solą, pieprzem i smażymy ok. 2 – 3 minut. Całość zalewamy śmietanką i gotujemy 1 – 2 minuty aż do zredukowania się sosu (śmietanka trochę nam zgęstnieje). Na koniec dodajemy posiekany rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy jeszcze chwilę gotując.
  • Pozostaje już tylko wykładać pyszny makaron na talerze i cieszyć się smakiem. Można udekorować rucolą, która dobrze komponuje się w smaku z tym makaronem.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s