Muszę się Wam przyznać, że oprócz tego, że uwielbiam rodzimą kuchnię i wyznaję zasadę, że najpierw trzeba poznać „rodzinne smaki” to moją drugą miłością są makarony. Uwielbiam je jeść, przygotowywać i wymyślać nowe. Dzisiaj czas na makaron szybki, wielu osobom pewnie znany, ale oczywiście z moim dodatkiem – jednym z moich ulubionych ziół, jakim jest rozmaryn.
Składniki (1 porcja) :
- 200 g piersi kurczaka (najlepiej)
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 – 5 gałązek rozmarynu
- 20 g masła
- sól i pieprz
- makaron penne (lub inny jaki lubimy)
Przygotowanie:
- Oczywiście rozpoczynamy od gotowania makaronu w osolonej wodzie.
- Podsmażamy na maśle posiekany czosnek, dodajemy pokrojonego w np. kostkę kurczaka oprószamy solą, pieprzem i smażymy ok. 2 – 3 minut. Całość zalewamy śmietanką i gotujemy 1 – 2 minuty aż do zredukowania się sosu (śmietanka trochę nam zgęstnieje). Na koniec dodajemy posiekany rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy jeszcze chwilę gotując.
- Pozostaje już tylko wykładać pyszny makaron na talerze i cieszyć się smakiem. Można udekorować rucolą, która dobrze komponuje się w smaku z tym makaronem.
Smacznego 🙂 !
Ależ pysznie!!!!
bardzo dobre!
Bardzo, bardzo dobre! Ja dodałam jeszcze 2 pokrojone suszone pomidory (w oliwie).
Własna inwencja twórcza zawsze jest wskazana 🙂 Bardzo się cieszę, że smakuje 😉