Golonka i piwo – danie prawdziwych mężczyzn. Bardzo dawno miałem ochotę na zrobienie sobie prawdziwej golonki w piwie. Niestety w wyniku mojej nieuwagi kupiłem zamiast golonki wieprzowej, mięso z indyka. Rozkojarzony, dopiero w domu zauważyłem niespodziankę. Pomyślałem wtedy, że pomysł z piwem do indyka może być średnio trafiony, gdyż jest to mięso delikatniejsze. Wpadłem za to na inną myśl… Zobaczcie sami.
Składniki (1 porcja):
- ok. 500 g golonki indyczej
- pół pęczka natki pietruszki
- 20 g ziaren słonecznika
- 2 łyżki tabasco
- łyżka mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki octu słodowego
- 50 g masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Golonkę dokładnie oczyszczamy, opalamy, myjemy i osuszamy.
- Natkę pietruszki, słonecznik, tabasco i ocet razem blendujemy. (Jeśli nie mamy blendera dokładnie siekamy natkę i słonecznik, i mieszamy razem z pozostałymi składnikami). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i dokładnie smarujemy w każdym miejscu golonką marynatą. Zostawiamy ją w lodówce na kilka godzin ( najlepiej na całą noc).
- Wkładamy w rękaw do pieczenia, dodajemy masło i pieczemy w ok. 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos z pieczenia i redukujemy aż zgęstnieje. Polewamy nim golonkę na talerzu i rozkoszujemy się smakiem.
Smacznego ! 🙂
o wlasnie sie dzis zastanawialam co z nią zrobic bo znalazlam w zamrazarce 🙂 dzieki 😀
Tomasz jak zrobic klarowane marchewki, czy najpierw je gotowac>??
Trzeba je trochę podgotować 🙂 Tak na półtwardo 🙂