Przyznam się szczerze, że risotto zrobiłem dzisiaj pierwszy raz w życiu. Zawsze bałem się tego dania a to ze względu na to, że jest ono przedstawiane jako danie trudne w wykonaniu. Są restauracje we Włoszech, które specjalizują się w risottach a goście czekają po 40 minut na idealnie przygotowane danie. Ja postanowiłem zmierzyć się z risottem i mówię Wam… to naprawdę nie jest trudne 🙂 Nie bójcie się, bo smak zniewala 🙂 ! Dzisiaj propozycja risotta z borowikami, ale z suszonymi. Są bardziej aromatyczne i lepiej oddają smak i aromat.
Składniki (1 porcja):
- 100 g ryżu do risotta (arborio lub carnaroli)
- 20 g suszonych borowików
- 500 ml wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 owoce jałowca
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej pietruszki włoskiej
- łyżka startego parmezanu
- 50 g masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Borowiki zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, owoce jałowca i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
- Odcedzamy borowiki, a z wodę spod grzybów doprawiamy pieprzem, solą zagotowujemy i mamy gotowy bulion do risotta.
- Na ok. 30 g masła podsmażamy lekko posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodajemy ryż i smażymy aż się zeszkli cały czas mieszając (ok. 5 minut).
- Podlewamy wytrawnym winem i redukujemy.
- Teraz czas na dodawanie bulionu. Ważne, żeby był on cały czas gorący i żeby dodawać go partiami. Mniej więcej będzie trzeba dodać ok. 300 ml naszego bulionu – ja podzieliłem sobie go na 4 „dolewki”. Kiedy jedna porcja się wchłonie dodajemy kolejną i tak do momentu aż ryż będzie al dente – trwa to około 20 minut. Ważne, żeby robić to na małym ogniu i mieszać jak najrzadziej.
- Teraz dodajemy pokrojone lekko grzyby (tak, żeby było widać i czuć co jemy) podsmażamy ok. 4 minuty.
- Na koniec posiekaną pietruszkę, parmezan i masło delikatnie mieszamy na patelni z risottem i możemy rozkoszować się smakiem.
Smacznego 🙂 !
Najlepsza potrawa jaką jadłam. 🙂