Pamiętacie jak kiedyś pisałem, że desery nie są moją mocną stroną i nie za bardzo lubię je przygotowywać? Muszę Wam powiedzieć, że uświadomiłem sobie, że bycie kucharzem oznacza, że potrafię zrobić wszystko. Zaczynam od prostych, ale z biegiem czasu będą i te desery, które wymagają większych umiejętności. Dzisiaj przepis na klasyczną, włoską Panna Cottę – czyli obłędny smak i banalnie proste przygotowanie.
Składniki (2 porcje po 250ml):
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka (najlepiej tłustego)
- 60 g cukru
- laska wanilii
- 10 g żelatyny
Przygotowanie:
- Śmietankę i mleko łączymy, dodajemy miąższ z wanilii (ja wrzucam też samą laskę, żeby wydobyć jeszcze więcej smaku).
- Całość zagotowujemy z cukrem – bardzo ważne, żeby dokładnie się rozpuścił.
- Na chwilę zdejmujemy całość z ognia aż lekko przestygnie (ale będzie nadal gorące).
- Dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy, żeby nie powstały grudki.
- Rozlewamy naszą Panna Cottę do filiżanek lub kokilek i odstawiamy aż ostygną.
- Kiedy Panna Cotta ma już temperaturę pokojową przykrywamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin aż stężeje (najlepiej jednak zostawić na całą noc).
Smacznego 🙂 !
co masz na mysli mowiac, tluste mleko ? 3,2 % wystarczy ? a zelatyna to chodzi o cos takiego ?
Wystarczy 🙂 Chodzi o to, że im tłustsze, tym smaczniejsze 🙂 Żaletyna spożywcza w proszku 🙂 Tak – dokładnie 🙂