Pesto alla Genovese – Pesto Bazyliowe

Zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jeden z najbardziej znanych sosów do makaronu, wykorzystywany również jajko dodatek do bagietek czy dań głównych, świetny do garnirowania potraw. Świeża bazylia, orzeszki pinii, parmezan i oliwa z oliwek – niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki (ok. 200ml):

  • cała doniczka bazylii (dorodna)
  • 100 ml oliwy z oliwek (najlepiej niefiltrowanej)
  • 25 g orzeszków pinii
  • 25 g parmezanu
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Przygotowanie jest bardzo proste. Obrywamy listki bazylii i blendujemy z oliwą, orzeszkami, parmezanem i czosnkiem.
  • Doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie, bo parmezan jest słony) do smaku i gotowe.
  • Dobrze jest zostawić pesto na noc, żeby się „przegryzło” a w miarę leżakowania w lodówce co jakiś czas podlewać oliwą z oliwek i przemieszać.

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s