Zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jeden z najbardziej znanych sosów do makaronu, wykorzystywany również jajko dodatek do bagietek czy dań głównych, świetny do garnirowania potraw. Świeża bazylia, orzeszki pinii, parmezan i oliwa z oliwek – niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki (ok. 200ml):
- cała doniczka bazylii (dorodna)
- 100 ml oliwy z oliwek (najlepiej niefiltrowanej)
- 25 g orzeszków pinii
- 25 g parmezanu
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowanie jest bardzo proste. Obrywamy listki bazylii i blendujemy z oliwą, orzeszkami, parmezanem i czosnkiem.
- Doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie, bo parmezan jest słony) do smaku i gotowe.
- Dobrze jest zostawić pesto na noc, żeby się „przegryzło” a w miarę leżakowania w lodówce co jakiś czas podlewać oliwą z oliwek i przemieszać.
Smacznego 🙂 !
właśnie dzisiaj będę w końcu przetwarzać jeden z moich krzaczków bazylii 🙂