Jabłko… niby owoc zawsze dostępny, najczęściej traktowany jako drugie śniadanie do szkoły, albo produkt na szarlotkę. A przecież można robić z niego wiele innych dań. Dzisiaj przepis na wykwintny deser, pełen aromatów i smaków. Ze zwykłego jabłka też można stworzyć kulinarną perełkę.
Składniki (1 porcja):
- 1 duże jabłko
- 2 kory cynamonu
- 5 owoców kardamonu
- 1 cm imbiru
- laska wanilii
- 3-4 łyżki miodu
- 400 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml 100% soku jabłkowego
Przygotowanie:
- Jabłko dokładnie obieramy i wydrążamy z nasionek (dobrze jest zostawić ogonek dla wyglądu).
- Cynamon,kardamon, przekrojoną wzdłuż wanilię i pokrojony w plasterki imbir przesmażamy delikatnie na miodzie, żeby wyciągnąć z przypraw jak najwięcej aromatu.
- Dolewamy wino, sok jabłkowy i zagotowujemy.
- Do „zalewy” wkładamy jabłko i gotujemy aż zmięknie, ale też nie będzie rozpadające się – ok. 30 minut.
- Można podawać na ciepło lub na zimno. Osobiście preferuję odstawić jabłko w „zalewie” aż do wystudzenia, bo wtedy dodatkowo nabierze smaku i aromatu, i podawać na zimno.
Smacznego 🙂 !
Bardzo lubię,zwykle gotuję jabłko nie obierając go wcześniej i zjadam go z bitą śmietaną albo waniliowym jogurtem/serkiem,muszę spróbować zrobić wedle Twojej propozycji,wygląda smakowicie.
Drobiazgowe teksty, dobra tematyka