Racuchy z jabłkami

Żeby tradycji tłustego czwartku stało się zadość dzisiaj przepis na kolejne łakocie. Był przepis na pączki, faworki, a teraz przyszła kolej na znane nam drożdżowe racuchy w wersji z jabłkami. Trochę zapomniane w domach, ewentualnie „serwowane” w szkolnych stołówkach, przez kochane Panie kucharki, które takie smaki doskonale znają.

Składniki (10-12 racuchów):

  • 15 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka (ciepłego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 50 g masła
  • jabłko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka miodu
  • olej do smażenia (ja użyłem oleju z orzechów laskowych)

Przygotowanie:

  • Pokruszone drożdże dokładnie mieszamy z łyżeczką cukru i 100 ml mleka i odstawiamy nasz zaczyn w ciepłe miejsce na czas kolejnych przygotowań.
  • Jajka ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę, masło rozpuszczamy.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, utarte z cukrem jaja, resztę mleka i masło. Całość dokładnie mieszamy i wybijamy łyżką do momentu aż powstanie jednolita masa i zaczną się ukazywać pęcherzyki powietrza. Samo ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Tak przygotowane pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je w ćwierćplasterki. Marynujemy w cynamonie i miodzie, dodajemy do ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką i kładziemy racuszki na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na „małym ogniu” z 2 stron na złoty kolor.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s