Żeby tradycji tłustego czwartku stało się zadość dzisiaj przepis na kolejne łakocie. Był przepis na pączki, faworki, a teraz przyszła kolej na znane nam drożdżowe racuchy w wersji z jabłkami. Trochę zapomniane w domach, ewentualnie „serwowane” w szkolnych stołówkach, przez kochane Panie kucharki, które takie smaki doskonale znają.
Składniki (10-12 racuchów):
- 15 g drożdży
- 50 g cukru
- 250 ml mleka (ciepłego)
- 250 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 50 g masła
- jabłko
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka miodu
- olej do smażenia (ja użyłem oleju z orzechów laskowych)
Przygotowanie:
- Pokruszone drożdże dokładnie mieszamy z łyżeczką cukru i 100 ml mleka i odstawiamy nasz zaczyn w ciepłe miejsce na czas kolejnych przygotowań.
- Jajka ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę, masło rozpuszczamy.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, utarte z cukrem jaja, resztę mleka i masło. Całość dokładnie mieszamy i wybijamy łyżką do momentu aż powstanie jednolita masa i zaczną się ukazywać pęcherzyki powietrza. Samo ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Tak przygotowane pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je w ćwierćplasterki. Marynujemy w cynamonie i miodzie, dodajemy do ciasta.
- Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką i kładziemy racuszki na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na „małym ogniu” z 2 stron na złoty kolor.
Smacznego 🙂 !