Spaghetti z bakÅ‚ażanem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Dawno nie proponowaÅ‚em żadnego makaronu, natomiast znowu postanowiÅ‚em zadbać o tych, którzy nie jedzÄ… miÄ™sa… MuszÄ™ siÄ™ przyznać, że coraz bardziej siÄ™ do tego przekonuje, aczkolwiek z potraw miÄ™snych nie chcÄ™ nigdy rezygnować. Po prostu jako przyszÅ‚y kucharz, chcÄ™ mieć coÅ› dla każdego. Zgodnie z proÅ›bami bÄ™dÄ™ staraÅ‚ siÄ™ pisać mniej wiÄ™cej ile poszczególnego skÅ‚adnika należy użyć, ale wiadomo – każdy ma inny gust smakowy i ciężko to uniwersalnie wyliczyć,np. dla takiego dania 🙂

Składniki (1 porcja):

  • makaron spaghetti
  • ok. 1/3 bakÅ‚ażana
  • 5-7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 10-15 czarnych oliwek (bardziej polecam do tego makaronu czarne ze wzglÄ™du na bardziej wyrazisty smak i oczywiÅ›cie kompozycjÄ™ kolorystycznÄ…)
  • natka pietruszki (przynajmniej pół pÄ™czka)
  • 2-3 zÄ…bki czosnku
  • 200 ml Å›mietanki 30%
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • BakÅ‚ażana kroimy w Å›redniej gruboÅ›ci paski, solimy i na kilkanaÅ›cie minut pozostawiamy na rÄ™czniku papierowym do odsÄ…czenia.
  • Kiedy bakÅ‚ażan siÄ™ już wypoci przesmażamy go 3-5 minut na patelni z oliwÄ… z oliwek w poÅ‚owie dodajÄ…c posiekany czosnek . NastÄ™pnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i połówki oliwek i podsmażamy ok. 2 minut.
  • CaÅ‚ość zalewamy Å›mietankÄ… 30% i dodajemy posiekanÄ… natkÄ™ pietruszki. Redukujemy sos, doprawiamy solÄ… i pieprzem.
  • Do sosu dodajemy ugotowany makaron (najlepiej zacząć gotować go z chwilÄ… rozpoczÄ™cia przygotowywania sosu, albo kilka minut wczeÅ›niej. Wtedy zgramy siÄ™ w czasie z gotowym sosem.), mieszamy i chwilkÄ™ wszystko razem podgrzewamy.

Danie gotowe do podania. Smacznego ! 🙂

2 comments

  1. Masz dwie porcje?:)

    Z powa¿aniem,

    Mateusz Janczewski

    ________________________________________

    *Nie ma rzeczy niemo¿liwych…*

    web: mateuszjanczewski.pl

    phone: 792 841 439

    skype: globik89

Odpowiedz na Mateusz Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystajÄ…c z konta WordPress.com. Wyloguj /  ZmieÅ„ )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystajÄ…c z konta Twitter. Wyloguj /  ZmieÅ„ )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystajÄ…c z konta Facebook. Wyloguj /  ZmieÅ„ )

Połączenie z %s