Dawno nie proponowaÅ‚em żadnego makaronu, natomiast znowu postanowiÅ‚em zadbać o tych, którzy nie jedzÄ… miÄ™sa… MuszÄ™ siÄ™ przyznać, że coraz bardziej siÄ™ do tego przekonuje, aczkolwiek z potraw miÄ™snych nie chcÄ™ nigdy rezygnować. Po prostu jako przyszÅ‚y kucharz, chcÄ™ mieć coÅ› dla każdego. Zgodnie z proÅ›bami bÄ™dÄ™ staraÅ‚ siÄ™ pisać mniej wiÄ™cej ile poszczególnego skÅ‚adnika należy użyć, ale wiadomo – każdy ma inny gust smakowy i ciężko to uniwersalnie wyliczyć,np. dla takiego dania 🙂
Składniki (1 porcja):
- makaron spaghetti
- ok. 1/3 bakłażana
- 5-7 suszonych pomidorów z zalewy
- 10-15 czarnych oliwek (bardziej polecam do tego makaronu czarne ze względu na bardziej wyrazisty smak i oczywiście kompozycję kolorystyczną)
- natka pietruszki (przynajmniej pół pęczka)
- 2-3 zÄ…bki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażana kroimy w średniej grubości paski, solimy i na kilkanaście minut pozostawiamy na ręczniku papierowym do odsączenia.
- Kiedy bakłażan się już wypoci przesmażamy go 3-5 minut na patelni z oliwą z oliwek w połowie dodając posiekany czosnek . Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i połówki oliwek i podsmażamy ok. 2 minut.
- Całość zalewamy śmietanką 30% i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Redukujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem.
- Do sosu dodajemy ugotowany makaron (najlepiej zacząć gotować go z chwilą rozpoczęcia przygotowywania sosu, albo kilka minut wcześniej. Wtedy zgramy się w czasie z gotowym sosem.), mieszamy i chwilkę wszystko razem podgrzewamy.
Danie gotowe do podania. Smacznego ! 🙂
Masz dwie porcje?:)
Z powa¿aniem,
Mateusz Janczewski
________________________________________
*Nie ma rzeczy niemo¿liwych…*
web: mateuszjanczewski.pl
phone: 792 841 439
skype: globik89
Dzisiaj mam jeszcze lepsze rzeczy 😀