Mus czekoladowy, konfitura z papai i orzechy włoskie / Chocolate mousse, papaya jam and walnuts

Od dłuższego już czasu coraz większą radość sprawiają mi desery. Nie dlatego, że są smaczne, ale po prostu czuję się w tej dziedzinie coraz pewniej. W zasadzie to co dzisiaj przygotowałem nie jest bardzo skomplikowane, ale za to smaki… Coś pięknego !

I enjoyed more and more to prepare desserts for some time. It is not caused by taste – I have more skills with it. I would like to show You simple dessert with a few ingredients, but the taste… is incredible!

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):

  • 100 g gorzkiej czekolady / 100 g of dark chocolate
  • 200 ml śmietanki 30% / 200 ml of 30% cream
  • 50 g masła / 50 g of butter
  • 1 papaja / 1 papaya
  • 1 smoczy owoc (pitaja) / 1 dragon fruit (pitahaya)
  • 25 g cukru / 25g of sugar
  • łyżka miodu / tbsp of honey
  • 250 ml białego wytrawnego wina / 250 ml of white dry wine
  • łyżka owoców jałowca / tbsp of juniper
  • 2 goździki / 2 cloves
  • 2 gwiazdki anyżu / 2 star anise
  • 25 g orzechów włoskich / 25 g of walnuts

Przygotowanie:

  • Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
    Melt chocolate with butter in a water bath and cool it down.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej wcześniej rozpuszczoną czekoladę, całość dokładnie mieszając. Tak przygotowany mus odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
    Whisk cream and mix precisely with melted chocolate. Put our mousse covered in the fridge for 3 hours.
  • W międzyczasie przygotujemy konfiturę. Papaję i smoczy owoc obieramy, i kroimy w drobną kosteczkę.
    Let’s carry about our jam meantime. Peel papaya and dragon fruit, dice it into small particles.
  • W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i dodajemy anyż oraz goździki, żeby wydobyć ich smak. Dodajemy papaję i smażymy ja na niewielkim ogniu co jakiś czas podlewając białym winem (około 30-45 minut w zależności od dojrzałości papai). Jeśli nasza papaja rozpadła się nam na gładką masę i wykorzystaliśmy już całe wino to przyszedł czas na dodanie posiekanego smoczego owoca.
    Dissolve honey with sugar, add star anise and cloves to get a flavour. Fry it with papaya and wine on small heat for 30-45 minutes. Add chopped pitahaya when getting smooth papaya jam.
  • Jałowiec rozcieramy dokładnie w moździerzu, dodajemy do konfitury i smażymy jeszcze przez 5 minut aż pitaja dokładnie połączy się z wcześniejszą masą z papai. Na koniec studzimy naszą konfiturę w lodówce.
    Grind juniper in a mortar, add to our jam and fry all about 5 minutes to mix ingredients precisely.
  • Orzechy włoskie ścieramy na tarce.
    Grind walnuts on grate.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s