Delikatne, ale zarazem wyraziste w smaku. Świetny dodatek do mięs białych, ryb czy dań wegetariańskich.
Velvety but distinct taste also. Great to white meat, fish or vegetarian dishes.
Składniki (2 porcje) / Ingredients (2 portions):
- 1/2 młodego kalafiora / 1/2 of little cauliflower
- 300 ml mleka 3,2% / 300 ml of 3,2% milk
- 1/2 laski wanilii / 1/2 of vanilla pod
- 1 łyżeczka cukru / 1 tsp of sugar
- sól i pieprz / salt and pepper
Przygotowanie / Preparation:
- Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem, dodajemy miąższ z wanilii oraz cukier.
Cut cauliflower into small parts and add milk, vanilla flesh and sugar. - Całość gotujemy aż kalafior zmięknie.
Boil to tender a cauliflower. - Odcedzamy, blendujemy dokładnie na jednolitą masę.
Strain and blend carefully for smooth purée. - Doprawiamy solą i pieprzem.
Season with salt and pepper.
Smacznego :)! / Bon Appetit :)!