Smak i zapach dzieciństwa, najlepsza do pączków – teraz jest idealny czas na przygotowanie takiego cudeńka.
Childhood taste and flavour, best for doughnuts – now is perfect time to prepare this beauty.
Składniki / Ingredients (300g):
- 100 g płatków dzikiej róży / 100 g of wild rose petals
- 200 g cukru / 200 g of sugar
- sok z połowy cytryny / half lemon juice
Przygotowanie / Preparation:
- Płatki róży zostawiamy na białym materiale przez 1-2 godziny, żeby pozbyć się robaków.
Leave rose petals on white cloth for 1-2 hours to get bugs rid of. - Ucieramy różę z całym cukrem i sokiem z cytryny do jedolitej konsystencji – mniej więcej 25-30 minut. Najlepiej zrobić to w makutrze lub moździerzu.
Grind rose with whole sugar and lemon juice to uniform consistency – about 25-30 minutes. Mixing bowl or mortar are the best to do this jam. - Przekładamy konfiturę do słoiczków, pasteryzujemy przez 30 minut. Przechowujemy w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Put jam to the jars, pasteurize for 30 minutes. Preserve in dry, cool and dark place.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!
przepyszna konfitura ❤
Nie jadłam nigdy takiej konfitury, ale nie ukrywam, że intryguje mnie jej smak. Wiesz, gdzie można dostać płatki róży?
>FOXYDIET<
Wystarczy samemu pozbierać 🙂