Świetny do deserów, drinków czy herbaty. Cukier w połączeniu z aromatem dzikiej róży – coś niesamowitego !
The best for desserts, cocktails or tea. Sugar in combination with wild Rose aroma – something incredible !
Składniki / Ingredients (150g cukru / 150g of sugar):
- 140 g cukru / 140 g of sugar
- 10 g płatków róży / 10 g of rose petals
Przygotowanie / Preparation:
- Płatki róży zostawiamy na białym materiale przez 1-2 godziny, żeby pozbyć się robaków.
Leave rose petals on white cloth for 1-2 hours to get bugs rid of. - Ucieramy różę z 20 g przez mniej więcej 20 minut. Najlepiej zrobić to w makutrze lub moździerzu.
Grind rose with 20 g of sugar for minutes. Mixing bowl or mortar are the best to do this. - Utarte płatki róż mieszamy z pozostałym cukrem za pomocą łyżki, wykładamy na blachę i suszymy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni przez 1,5h.
Mix beaten rose petals with remaining sugar, put it on baking tray and dry in 50 degrees for 1,5 hours.
Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !
prześliczne, świetny pomysł, na pewno wykorzystam 🙂