Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym / Herrings in sour cream-mayonnaise sauce

Jedne z lepszych śledzi jakie w życiu jadłem, smak dzieciństwa, proste dodatki.

One of the best herrings which I ate in my life, childhood flavours, simple ingredients.

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):

  • 4 filety śledziowe / 4 herring fillets
  • 1 duża cebula cukrowa / 1 large sugar onion
  • 200 g kwaśnej śmietany 18% / 200 g of sour cream 18%
  • 100 g majonezu / 100 g of mayonnaise
  • 25 g cukru pudru / 25 g of caster sugar
  • łyżeczka soku z cytryny / tsp of lemon juice
  • pieprz / pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Śledzie płuczemy w zimnej wodzie (lub moczymy przez kilka godzin jeżeli są bardzo słone), osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Rinse herrings with cold water ( or soak for few hours if they are too salty), drain and cut into pieces.
  • Kwaśną śmietanę, majonez, cukier puder, sok z cytryny i świeżo zmielony pieprz mieszamy. Do sosu dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę.
    Mix sour cream, mayonnaise, caster sugar, lemon juice and ground pepper – add sliced onion to sauce.
  • Śledzie łączymy z przygotowanym sosem i odstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin – najlepiej na 1-2 dni.
    Add herrings to the sauce and let them rest in the fridge for a few hours at least or 1-2 days the best.

Smacznego:)! Bon Appetit:)!

Dodaj komentarz