Pesto z liści rzodkiewki / Radish leaves pesto

Klasyczne pesto z bazylii zna każdy, ale przecież można je robić również z innych liści – dzisiaj rzodkiewka.

Everyone knows classical pesto alla Genovese, but we can do it with different kinds of leaves – today I choose radish.

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):

  • 1 pęczek liści rzodkiewki / 1 bunch of radish leaves
  • 30 g pestek słonecznika / 30 g of sunflower seeds
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • 150 ml oleju rzepakowego / 100 ml of rapeseed oil
  • 50 g startego, twardego sera Burtszyn / 50 g of grinded, hard Bursztyn cheese
  • 15 g miodu / 15 g of honey
  • łyżka soku z cytryny / tsp of lemon juice
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Wszystkie składniki dokładnie ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem.
    Grind whole ingredients gently in a mortar or use a blender.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Season pesto with salt and pepper.

Smacznego:)! Bon Appetit:)!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s